7 Haziran 2016 Salı

KÜRTLÜK TÜRKLÜK CİCİ, ZAZALIK ÖCÜ

        ZAZALAR VE ZAZALIK                             

    Her kavmin, her milletin kendisine has kültürü, örf ve adetleri vardır. Bu özellikler kavimlerin kendi içinde birlikteliği ve o kavme aidiyet duygusunu güçlendirir.
     Türkiye nüfus çoğunluğu olarak Türkler, Kürtler ve Zazalar ilk 3 sırada yer alıyor. Toplumda baskın halklar ise Türk ve Kürt halklarıdır. Zazalar ise Kürt ve Türk Kimliği gölgesinde kaldı. Türk Kürt halkları ilerlerken Zaza halkı geriye gitti. Çünkü Zazalar Kürtlük ve Kürt davası için çalıştı. Kürt ulusal mücadelesinde bazen dağda, bazen ovada mücadele etti. Bazı kesim Zazalar’da Türk için Türklük için mücadele etti. Hatta Türklere Türklüğü öğreten kişi(Ziya Gökalp) bile Zaza’ydı. Zazalara Kürt ve Türk elbisesi giydirilmiş ve gece gündüz durmadan Kürtlük ve Türklük için bir köle gibi çalıştırılmıştır. Savaşta Zaza ölür, şehit Türk olur. Zaza mücadele eder ama Kürt kahraman olur. Zaza çalışır ama Kürtler, Türkler kazanır. Zaza her şey olur ama Zaza olmayı beceremediği için Zaza halkı hep yok sayılır, toplumdan soyutlanır, yokmuş gibi davranılır.
    Zazalar her zaman ayağa kalkmaya hazır bir halktır. Ne kadar darbe yese de, baskı ve zorluklarla karşılaşsa da eski gücüne kavuşması kısa süre de gerçekleşir. Tek bir ihtiyaç vardır. Birinin Zazalara seslenip uyandırması. Üzerindeki uyku sersemliğini hemen üzerinden atıp ayağa kalkar. İşte bu seslenişi 1980’lerde Ebubekir Pamukçu yaptı. Uyanış başladı. Zaza halkı ve Zaza öz değerleri için bir hareketlenme oldu. Zazalar yine gündeme gelmeye Zaza dili ve kimliği farklı platformlarda tartışılmaya başladı. Farklı ideoloji ve gruplar içindeki Zazalar tek tek gelip Zaza dili ve kimliği için mücadele saflarına katıldı. Zaza dil, kimlik, tarih, kültür vs. her alanda güçlenmesi için el ele verip Zazalığına sahip çıktılar. Başkaları için yeterince çalışmışlardı. Şimdi kendi milleti için çalışma zamanı gelmişti.
    Zaza dil ve kimliği için çalışmaya karar veren Zazalara karşı saldırı ve kirli algı operasyonları yapılmaya başlandı ve devam ediliyor. Zaza dili ve Zaza kimliği için çalışanlara hain ajan diye iftiralar atılıp Zaza halk gözünde karalama, Zaza halk kamuoyunun desteğini çekip, Zaza aydın ve yurtseverlerin çalışmalarını etkisizleştirme gayreti var.  
 Yüzyıllarca Kürtlük ve Türklük için çalışırken iyi, Zazalık için çalışınca kötü.  
Zazalar ve Zaza dili için bir şeyler yapınca hain ajan ilan eden Kürt çevreler, Zazaların sadece Kürt ve Kürtlük için çalıştığında hoşnut kaldığını Zaza adının dahi bir yerlerde gündeme gelmesinden rahatsız olduğunu, son yıllarda Zaza çalışmalarını gizli ve açık ellerle engellemeye çalışmasıyla açık bir şekilde görülmüştür. Zaza dili için çalışan Zaza aydın ve yurtseverleri t.c ajanı ile itham ediyorlar. Peki devlet bugüne kadar Zazalar için özel bir çalışma yapmış mı? Hayır. Bilakis Kürt çevrelerin Zazaları Kürtleştirme değirmenine su taşımıştır. Zazaca kitapları Mardin Artuklu Üniversitesine hazırlattı. Hazırlayan Kadri Yıldırım Zaza dili üzerine bir çalışması olmayan ve HDP ye yakınlığıyla bilinen bir kişidir. Nitekim bir sonraki seçimde HDP milletvekili olmuştur. Bu ders kitabı adeta Zazaları Kürtleştirme kitabı gibi hazırlamıştır. TRT üzerinden 23 saat Kürtçe yayın yapan ve bir saat Zazaca yayın yapan kanal açmış. Daha sonra TRT6 kanalın adının TRTKURDİ yaparak bizzat Kürtçülerin Zazaca’yı lehçeleştirme oyununa katkı sağlamıştır. Şimdi soralım kendimize devlet en çok kime destek veriyor. Kürtçülere mi yoksa Zazalara mı? Bir başka tarz da soralım t.c ajanı kim Kürtçüler mi yoksa Zazalar mı?
Zaza aydın ve yurtsever halkı Zaza dilini ve kültürünü korumak için çabalıyor. MA ZAZAY(ben Zazayım) diyor. Bu Zazaların en doğal hakkı. Zaza dili ve Zaza kültürünün gelişmesi yaşatılması sizin niye zorunuza gidiyor. Zazaca’nın gelişmesi Kürtçe veya Türkçeden bişeyler eksiltmiyor. Zaza haklarının verilmesi Kürtlerin hakkına bir zarar vermiyor. Zazaca UNESCO tarafından kaybolma riski taşıyan diller kategorisinde yer aldığını duyurduğu 21 şubat 2009 tarihinden bugüne kadar hiçbir Kürt parti ve vekilinden Zaza Dilini koruma ve yaşatma anlamında bir basın açıklaması yaptığını, bir çalışma yürüttüğünü kimse görmedi. Zaza dilini yaşatmak için çalışan ve tek gücünün yüreğindeki Zaza sevdası olan temiz zaza yurtseverlerine iftiralar, hakaretler ederek bu yürüyüşü durdurmayı hedefliyorlar. Beyhude bir çabadır. Zazaların ve Zaza dilinin gelişmesi için çalışan Zazalar sadece anadillerinin gelecek kuşaklarca konuşulan canlı ve zengin bir millet olarak yaşamak. Buna insan olan herkesin saygı duyması gerekir.

                                                                                                                                                                    Ali PİRONIJ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder