Sayfalar

28 Ağustos 2016 Pazar

ZAZA DİLİ VE KÜRT LEHÇELERİ İDDASI

                                   
  ZAZA DİLİ VE KÜRT LEHÇELERİ İDDASI
     Kürt araştırmacılar yazarlar aydın tabir edilen kesimi Kürt lehçeleri iddiasına sıkı sıkıya bağlıdırlar. Kürt lehçeleri ilk ortaya çıktığında dörttü. Daha sonraki dönemlerde bu lehçeler beşe altıya çıktı. Çünkü lehçe iddiasına sıkı sıkıya bağlı olan Kürt çevreler başlı başına bir dil olan Zazaca’yı da lehçe ilan etmişlerdir. Fakat Zazaca Kürtçenin lehçesi olma ihtimali yoktur. Çünkü Zazaca Kürtçeden daha önce vardı.  Bu gerçek günümüzde apaçık ortada olsa da Kürt çevrelerce inkâr edilir. Kürt lehçeleri ilan edilen diyalektler Kurmanci, Sorani,Gorani,Kelhuri buna Zaza dilini de lehçe sayıp beş lehçe yaptılar. sonra başka lehçeler eklendi çıkarıldı.

  Şimdi kendimize soralım Kürtçenin beş lehçesi varsa Kürtlerin geçmişinden günümüze kurulan Kürt dernek parti ve kurumlarında Sorani Gorani Kelhuri, Zazaca’ya niye önem verilmedi. Neden  Gorani Sorani Kelhuri ve Zazaca arka plana itildi? Kurulan Kürt parti dernek ve örgütlerinde Kurmanci adeta resmi lehçeyken diğer lehçeler niye yok sayıldı. Diğer lehçeler niye üvey evlat  muamelesi gördü. Geçmişten günümüze Binlerce Kürtçe kitap çıkaran Kürt örgütleri neden hep Kurmanci çıkardı? Kurulan Kürt derneklerinin resmi gazetelerinin tamamı niye hep kurmanci yazılıyor. kürt örgütlerin yayın organları onlarca olmasına rağmen neden Sorani Gorani veya Zazaca yayınlanmıyor. Kürtlerin beş lehçesi varsa niye sadece Kurmanci yapılıyor. Neden diğer lehçeleri konuşan halkı sadece Kurmanciye yönelmeleri isteniyor ve kendi konuştukları lehçelerde çalışmalar yapması istenmiyor ve engelleniyor. Bugün onlarca Kürt kanalları radyoları gazeteleri dergileri var. Bunları sadece Türkiye olarak düşünmeyelim. Avrupa Irak, İran, Suriye gibi ülkelerdeki Kürtlerin tamamını düşünelim.

  Bugün uyduda kırktan fazla Kürt kanalı neden hepsi Kurmanci? Niye on tanesi Sorani,on tanesi,Gorani, ,on tanesi Zazaca yayın yapmıyor? Yüzlerce dergi var neden yirmi tanesi Gorani, yirmi tanesi Zazaca yirmi tanesi Sorani yapmıyorda neredeyse tamamı kurmanci olarak çıkıyor. Uyduda ve yerel radyolardaki frekanslarda  neden hep Kurmanci yapılıyor. Kürt partilerinde niçin Sorani Gorani Zaza halkları temsil eden kimse yok. Neden yapılan çalışmalarda Sorani Gorani Zazaca yok sayılıyor. Biraz düşünelim. Geçmişten günümüze bu böyle devam etti. Kürt lehçelerini ilan ettikleri dilleri konuşan halklar hep Kürt ve Kürdistan için çalıştırmaktan kendi anadilini bile unutacak yok sayacak hala soktular.

     Yaklaşık yedi sekiz yıl önce UNESCO tarafından dünya dil raporu yayınlandı ve o raporda Zazaca’nın risk altında olduğu dile getirildi. Önlemler alınmalı dendi. Zazaca Kürt lehçesi ise niye o zaman Tüm Kürt parti dernek ve sivil toplum örgütleri toplanıp Zazaca’ya dikkat çekmek için bir açıklama yapmadı, bir eylem planı oluşturmadı. Tüm Kürt parti dernek ve oluşumları adeta üç maymunu oynadı. Bırakın Zazaca için bir üzülmeyi Zazaca’nın yok olması için Zaza standı kaldırdlar,Zazaca ders kitaplarını sabote ettiler,üniversitelerdeki Zazaca dersleri protesto ettiler, daha kamuoyuna yansımayan nice şeyler olmuştur belki,bizim bilmediğimiz. Bu gerçekler gözümüzün önündeyken sadece geçmiş ezberletilmiş ve alışkanlık haline gelen yanlışlarımızdan dönmek için sadece temiz bir zihinle düşünmek yeterli olacağına inanıyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                                                       28.08.2016
                                                                                                                                  ali pironıj

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder